Безспорно Neuralink е най-противоречивият проект на Илон Мъск, защото да можеш

...
Безспорно Neuralink е най-противоречивият проект на Илон Мъск, защото да можеш
Коментари Харесай

Още една крачка по пътя към мозъчните чипове на Илон Мъск

Безспорно Neuralink е най-противоречивият план на Илон Мъск, тъй като да можеш да контролираш човешкия мозък с чип, звучи колкото новаторско, толкоз и плашещо.

Компанията е учредена през юли 2016 година и до момента като че ли все оставаше в сянката на триумфите на Tesla и SpaceX. Но това надалеч не значи, че милиардерът е загърбил това свое начинание. Все отново, преди няколко месеца ни се похвали, че маймуни с вградени чипове играят видеоигри.

А преди дни на уеб страницата на Neuralink бе публикувана обява за шеф на клинични изпитвания, което е явен знак, че компанията се готви скоро да стартира да прави сходни. Пояснено е, че индивидът на тази служба ще работи " с някои от най-иновативните лекари и топ инженери, както и с първите участници в тестванията ".

И така свързването на човешкия мозък непосредствено с разнообразни устройства вече ни наподобява една концепция по-близко и допустимо. Целта на Neuralink е основаването на " интерфейс компютър-мозък ", който разрешава на хората да предават и получават информация сред двете безжично.

Основната цел на този план на Мъск е да бъде от помощ на хора, страдащи от разнообразни болести, най-много парализи, с цел да могат да живеят по-пълноценно. И всичко се основава на научния факт, че невроните в мозъка генерират електрически сигнали и електродите, сложени наоколо до тях, могат да улавят и записват тези сигнали. А възпроизвеждането им симулира действителното чувство от разнообразни прекарвания.

Очаквано обаче концепцията на Мъск и компанията му не бе призната с огромно вдъхновение и незабавно се появиха съпоставения с разнообразни научнофантастични филми, където се приказва за надзор над човешкия мозък посредством сходни технологии и с не изключително хуманни планове, предава USA Today.

Засега моментът, в който ще забележим първия човек с имплантиран чип в мозъка, остава в неопределеното бъдеще. Но нямаме подозрение, че когато милиардерът се захване с нещо, го прави до дъно - без значение какъв брой време ще му отнеме и какъв брой висока ще бъде цената.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР